Geschiedenis
De Flügelaars zijn een echte vriendengroep. Het idee om mee te doen aan de optocht ontstond toen we in 2003 bij elkaar zaten. Een aantal van ons meenden wel te weten hoe we een wagen moesten bouwen, dus begonnen we in Eerde met de naam: 'D.W.G.M. (Da Wit Gin Mens) aan een zuipschuit.
Carnaval 2004: 'We zien wel waar het schip strand'.Na in 2004 met alle vrienden op vakantie naar Blankenbergen geweest te zijn is de naam: 'De Flügelaars' ontstaan vanwege het feit dat iemand steeds Flügel voor ons bleef bestellen. Na een jaartje te hebben kunnen oefenen wilden we nu toch echt met papier maché aan de gang. Na een bouwjaar vol nieuwe dingen werd ons motto:
Carnaval 2005:'Skiën met carnaval durfden we niet aan, vandaar dat wij in deze skihut staan'.Kort na de zomervakantie in 2005 werd er alweer begonnen aan een nieuwe wagen. Omdat tijdens het bouwen van een wagen niet altijd alles gaat zoals het van te voren gepland is en omdat we pas net kwamen kijken in de carnavalswereld luidde onze spreuken:
Carnaval 2006: 'We bakken er niks van'Toen begon de zoektocht naar een bouwplaats. Helaas konden we niet blijven bouwen in onze vorige bouwplaats, dus moest er iets ander worden gevonden. Na tot Oktober in de onzekerheid gezeten te hebben, bleek dat onze zoekactie iets opleverde, we veroverden een plekje in Maria-heide. We zijn dan ook zo vlug mogelijk begonnen aan het bouwen van alweer de 4e wagen. Tijdens de optocht dit jaar hadden we nog wat gebreken (lees: gebroken trekstang en een lekke band) maar we waren er weer bij!:
Carnaval 2007: 'Dis-nie wa ge denkt'.Na een nieuwe bouwplaats in Uden te hebben gevonden gingen we aan het bouwen alsof we niet anders gewend waren. We konden ons toen al geen carnaval zonder carnavalswagen indenken (en dit is nog steeds het geval!) Omdat de Smurfen dit jaar 50 jaar bestonden, wilden we rondom dat thema aan de slag gaan. Voor het eerst vielen we serieus in de prijzen (4e buitendorps) in Zijtaart. Niet dat we om die reden een wagen bouwen, maar het is altijd leuk als hard werken wordt beloond!:
Carnaval 2008: '4 daage los in ons eigûh smurfenbos.'Helaas moest er dit jaar wéér opnieuw worden gezocht naar een bouwplaats en het was nog steeds niet gemakkelijk om deze te vinden. Toen er in November 2008 nog steeds geen bouwplaats in zicht was, hebben we helaas moeten besluiten om de komende carnaval door te brengen zonder wagen. Een grote domper, zo bleek toen we langs de kant naar de optocht stonden te kijken. Iedereen was het er dan ook mee eens: in 2009 moest en zouden de Flügelaars weer meedoen met een carnavalswagen!De zoektocht naar de bouwplaats ging door. Met dank aan de Promillikantjes! konden we dit jaar (primeur) in Veghel hobbyen aan onze carnavalswagen. We konden pas eind November beginnen, maar we zouden hoe dan ook meedoen en met alle positieve energie en een bouwmarathon mocht het resultaat er wezen. Dit jaar vielen we zelfs in Veghel in de prijzen.
Carnaval 2010: ' 'n echte Flügelaar komt mi d'n ooievaar'Gelukkig hoefden we dit jaar niet op zoek naar een nieuwe bouwplaats. Dit zorgde ervoor dat we op tijd konden beginnen aan de wagen. Door de extra tijd konden we zelfs voor het eerst wat dingen laten bewegen op de wagen. Dit alles uitte zich in hogere plaatsen dan we gewend waren, in Zijtaart werden we zelfs 4e!
Carnaval 2011: 'Ook diep in de zee, carnavallen de Flügelaars gezellig mee! 'Helaas moesten we onze bouwplaats verlaten en kwam er pas laat in de eigenlijke bouwperiode een mogelijke bouwlocatie in beeld. Er waren al enkele jaren gesprekken met de gemeente over een gezamelijke bouwloods voor verenigingen uit Veghel. Eind december kwam van de gemeente het definitieve bericht dat we terecht konden. In de eerste week van januari zijn we begonnen met bouwen en we hebben vervolgens in 2 maanden tijd een carnavalswagen gebouwd. Helaas geen volledige wagen vanwege het tijdgebrek, maar dankzij het thema hebben we hier een leuke draai aan kunnen geven.
Carnaval 2012: 'Onze wagen is uniek, hij wordt gebouwd door het publiek 'Na de bijna jaarlijkse zoektocht naar een bouwloods leek het er op dat er eindelijk een oplossing gevonden was in de gezamelijke bouwloods die door de gemeente Veghel ter beschikking werd gesteld. Echter had de jaarlijkse zoektocht ook de nodige schade aan de carnavalsvereniging toegebracht. De vereniging telde namelijk nog maar 12 leden die met de carnaval mee deden. Dit bleek te weinig te zijn om nog een volwaardige wagen te kunnen bouwen. Mede hierdoor is besloten om te stoppen met de bouw van de wagen. Voorlopig zult u c.v. de Flügelaars dus niet meer voorbij zien komen bij de optochten.